Hoe Bladel bijna een half miljoen “cadeau” gaf aan Ballast Nedam

Hoewel de gemeenteraadsverkiezingen over 2 dagen gehouden worden valt een ding op:
alle partijen zijn zeer lief voor elkaar en hebben het in zalen met voornamelijk eigen aanhang aanwezig alleen over een paar actuele thema’s voor de toekomst.

Nog opmerkelijker is dat in de gehele campagne er één ding niet gebeurd is, het afrekenen van wethouders en/of raadsleden voor gedaan werk, goed of slecht.

Daartoe zijn echter voldoende mogelijkheden.

Een eerste aanzet is hoe de gemeente Bladel bijna een half miljoen “cadeau” gaf aan Ballast Nedam. Herinnert u zich nog de publicaties in het Eindhovens Dagblad.

Ik verwijs hiervoor naar het Eindhovens Dagblad d.d. 11 september 2017.
Egyptische Poort is het plangebied rond zwembad De Smagtenbocht en de sportvelden van Bladella. Over de invulling ervan kon de gemeenteraad van Bladel het jaren niet eens worden. Nadat projectontwikkelaar Ballast Nedam in 2015 voor 489.000 euro werd afgekocht, was het idee om helemaal blanco te beginnen.

Op 12 oktober 2017 schreef het Eindhovens Dagblad “Sinds de gemeenteraad besloot het gebied te herontwikkelen, liepen de kosten op tot 2,8 miljoen euro.

Kunt u nog herinneren dat Zwembad De Smagtenbocht koste was koste gesloten en gesloopt moest worden omdat de daadwerkelijke jaarlijkse kosten voor de gemeente Bladel om haar open te houden € 27. 227 bedroegen. Een serieus voorstel, met offertes onderbouwd, gaf in 2007 aan dat met een bedrag van € 125.000,- op jaarbasis men een volledig gerenoveerd Openluchtzwembad had met verwarmd water welke nog vele jaren vooruit kon. Na de sloop in 2007 heeft de gemeente Bladel, met dank aan de VHP en anderen, inmiddels dus al 2,8 miljoen euro uitgegeven. Dit is nog exclusief de 1 miljoen euro die de gemeente destijds aan advocaat en ingehuurde deskundige uitgaf om de Stichting die het openluchtzwembad exploiteerde van het terrein te krijgen en het bad te sluiten.

Ofwel voor deze 3.8 miljoen euro had het Openluchtzwembad De Smagtenbocht minimaal 30 jaar volledig gerenoveerd open kunnen blijven. Nu ligt er al 11 jaar niets.

Terugkomende op Ballast Nedam:

Dit bestemmingsplan uit 2007 behelst de ontwikkeling van een toeristisch-recreatief gebied rondom zwembad De Smagtenbocht en de sportvelden van Bladella. “Bij beide partijen leefde het besef dat de ontwikkeling samen niet meer haalbaar is”, zegt gemeentesecretaris Ed Mol. Het bedrag bestaat uit een terugbetaling van 100.000 euro die Ballast Nedam eerder aan Bladel vooruit had betaald voor plankosten die de gemeente zou maken.

Na onderhandelingen met de gemeente Bladel bleek Ballast Nedam voor 389.000 euro ‘bereid het boek te sluiten’, zegt Mol. Hij noemt het een realistisch bedrag op basis van het kostenoverzicht dat Ballast Nedam heeft overlegd aan de gemeente.”

De vraag die opkomt is waarom Ballast Nedam de gemeente Bladel 100.000 euro moet lenen voor het maken van plankosten? Daarnaast heeft Ballast Nedam niet meer mogen doen dan een plan indienen, wetende dat de gemeenteraad daarna dit plan moet goedkeuren dan wel afkeuren. Het is nog steeds zo dat het opstellen en indienen van plannen voor rekening en risico van de partij komt die deze plannen indient. Het ware anders als de gemeenteraad haar goedkeuring daaraan gegeven zou hebben en al begonnen zou zijn met de uitvoering van deze plannen. Daarvan is in het geheel geen sprake. Zonder goedkeuring van de gemeenteraad zijn er nog geen verplichtingen wederzijds, ook niet aangaande de betaling van enige schadevergoedingen.

Men kan dan niet anders dan concluderen als dat de gemeente Bladel volledig overbodig een bedrag van € 389.000 aan Ballast Nedam heeft betaald, zonder dat daar enige juridische noodzaak voor aanwezig was. Dit nog afgezien van de € 100.000 die de gemeente Bladel van Ballast “geleend” zou hebben.

Het is weer de burger die betaald voor ……………. niets.
En wie wordt hiervoor afgerekend……………………niemand.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s